Studietakt:

100%

Längd:

1 år

Ansök senast:

Löpande

Kurstyp:

Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Löpande

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Har du bestämt dig för att göra en stor förändring i ditt liv? Vill du mjukstarta med studier samtidigt som du går emot dina rädslor och lär känna dig själv? Då är Allmän kurs Livslinjen något för dig!

Vad är Livslinjen?

Vi har döpt profilen till Livslinjen därför att vi vill stödja dig som tar beslutet att genomföra en stor förändring i ditt liv. Vårt fokus kommer att vara på dig som individ, på gruppen och på relationer. Du kommer att få många tillfällen att spränga gränser och hitta nya sidor hos dig själv, både i teoretiska studier, praktiska övningar och inom friluftslivets ram. Du får också lära dig mer om vad din kropp behöver för att må bra.

Kursens upplägg

Halva studierna, ca 15 timmar i veckan, ägnar du åt att läsa gymnasiegemensamma ämnen. Här väljer du själv ämnen och komponerar din egen studieplan beroende på dina behov och vad du orkar med. Vad det innebär att studera på allmän kurs kan du läsa mer om här.  Profildelen består av 12 timmar i veckan och fördelas på två huvudspår; socialpsykologi och friluftsliv. Dessutom ingår en femdagars studieresa i mars.

Friluftsliv och praktiskt arbete

Friluftsliv är särskilt lämpat vid livsstilsförändringar. I olika aktiviteter får du som individ och gruppmedlem otaliga möjligheter att utvecklas. Vi vandrar, seglar, paddlar havskajak, bor i tält, lyssnar på orrspel och lagar mat över öppen eld. Du får också använda händerna till hantverk och skapande verksamhet som tex trähantverk och eldskulptur.

Socialpsykologi

Inom socialpsykologin arbetar vi med fyra huvudmoment; kommunikation, grupprocesser, personlig utveckling och stresshantering. Mycket av det vi lär oss inom socialpsykologin har direkt bäring på det vi gör inom friluftslivet.

Kurstid

1 år, 20 aug 2024 – 5 jun 2025

Kursstart

20 augusti 2024

Avgifter

Litteratur, material, studiebesök etc. beräknas till 8000 kr. Kostnader för kost och logi tillkommer.

Antagningsvillkor

Livslinjen är till för alla – tjejer och killar, yngre och äldre och människor med olika typer av bakgrund. Du ska vara klar med grundskolan och vara beredd att arbeta med att förändra ditt liv. Vi prioriterar sökande som ännu inte har uppnått grundläggande behörighet för högskolestudier.

Antagningsvillkor:
Färdig grundskola

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat:
Ja

Prova-på-dagar

15-17 april 2024

Kursplan

Undervisande lärare

 • Eva-Jansson_Livslinjen

  Kursledare Livslinjen

  Allmän kurs - Livslinjen

  Kontaktformulär

 • Kristina Svensson Pettersson

  Lärare Allmän kurs

  Allmän kurs - Livslinjen

  Kontaktformulär

  Kulturvetarexamen
  Samhällsvetare
  Folkhögskollärarutbildning
  Erfaren och välutbildad ledare/instruktör inom Friskis&Svettis

  Lång erfarenhet av specialpedagogik