Studietakt:

100%

Längd:

1 år

Ansök senast:

Löpande

Kurstyp:

Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Löpande

Kurstyp: Profilkurs

Vill du bli polis? Vill du bättra på dina chanser att komma in på polisutbildningen och har gymnasieexamen. Då ska du inte tveka att söka vår polispreparandkurs.

Denna kurs riktar sig till dig som redan har fullständig gymnasiebehörighet. Behöver du komplettera gymnasiekurser för att bli behörig att söka polisutbildningen ska du istället söka Allmän kurs – polisförberedande och väktare.

Den svenska säkerhetsbranschen växer snabbt. Tusentals nya poliser, väktare och ordningsvakter behöver utbildas. Stensunds folkhögskola erbjuder i samarbete med bevakningsbranschen en ettårig utbildning efter vilken du kan gå direkt ut i arbete som väktare för att skaffa den arbetslivserfarenhet som krävs för att söka till polisutbildningen.

Stensunds folkhögskola organiserar kostnadsfritt hela väktarutbildningen med VU1 (väktargrundutbildning 1), PYT (praktisk yrkesträning) och VU2 (väktargrundutbildning 2) i samarbete med BYA (Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) som utfärdar yrkesbevis. Genom fysisk träning och utforskandet av dina styrkor och förbättringsområden på det personliga planet kommer du att vara väl rustad inför din ansökan till polisutbildningen. Eftersom körkort ofta är ett krav för att få anställning som väktare samarbetar Stensunds folkhögskola med en trafikskola i Södertälje så att du kan få rabatterade priser på din körkortsutbildning under tiden du studerar hos oss.

Hälften av tiden på Polispreparandkursen ägnas åt så kallade profilämnen med inslag av bland annat sociologi, psykologi, kriminologi och juridik, ledarskap, första hjälpen mm. Den andra hälften av tiden ägnas åt mer fysträning, självledarskap, övningar som syftar till att utveckla din kognitiva förmåga, ditt samhälls- och människointresse,  din rättsmedvetenhet och ansvarstagande, din sociala och kommunikativa förmåga mm.

Dina lärare har bakgrunder inom bland annat försvarsmakten, polismyndigheten, kriminalvården och beteendevetenskapliga områden.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs:
Kursen ger ingen platsgaranti på Polisutbildningen. Men en genomförd kurs stärker dina chanser och gör dig mer förberedd att klara polisprogrammets olika moment. Efter avslutad kurs kan du gå direkt ut i arbete som väktare för att skaffa arbetslivserfarenhet.

Kurstid

1 år, 20 aug 2024 – 5 jun 2025

Kursstart

20 augusti 2024

Avgifter

Kurslitteratur, praktikkläder, studiebesök mm. ca 6.000 kr

Antagningsvillkor

Svenskt personnummer, bosatt i Sverige minst fem år, 18 år och vara ostraffad för att kunna påbörja praktisk yrkesträning.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kursplan

Undervisande lärare

 • Tomas-Nehrer_Polisförberedande

  Kursledare Polisförberedande

  Allmän kurs - Polisförberedande och väktare
  Polispreparand och väktare

  Kontaktformulär

  Polisutbildad med 20 år som polis som bl.a. officer
  Gymnasielärare

 • Christine Falk

  Lärare Socialpedagog

  Polispreparand och väktare
  Socialpedagog

  Kontaktformulär

  Legitimerad lärare i:
  Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering
  Humanistisk och samhällsvetenskaplig spets inom försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning
  Pedagogik
  Pedagogiskt arbete
  Socialt arbete
  Specialpedagogik
  Bildpedagogik

 • Torbjörn Klefborg

  Lärare Allmän kurs / Specialpedagogiskt stöd

  Allmän kurs - Polisförberedande och väktare
  Polispreparand och väktare

  Kontaktformulär

  Legitimerad ämneslärare i svenska och religion på gymnasienivå.

  Har tidigare varit lärare inom kriminalvården.